Wat is ICL?

De ICL is een Implanteerbare Collameer Lens die toelaat afwijkingen van zicht als bijziendheid, verziendheid en astigmatisme te corrigeren. Op die manier kan de patiënt maximaal brilonafhankelijk door het leven gaan. Zonder contactlenzen, maar met permanente collameer lens in elk oog.

De chirurg plaatst tijdens een pijnloze procedure onder druppelverdoving de ICL in het oog door een microscopisch kleine insnede. De lens ontvouwt zich zachtjes, komt achter het regenboogvlies te liggen en voor de natuurlijke eigen ooglens en is biocompatibel met het lichaam. De ingreep duurt slechts een 20-tal minuten en de meeste patiënten zien daags na de ingreep al heel goed.

Waarom ICL?

Patiënten die niet in aanmerking komen voor laserbehandeling omdat zij een dun of onregelmatig hoornvlies hebben, kunnen wel vaak met ICL implantatie geholpen worden. Ook heel grote afwijkingen kunnen met ICL behandeld worden.

Bij ICL implantatie wordt een biocompatibele ICL toegevoegd aan het oog. Daarvoor hoeft de chirurg niets van het oogweefsel te verwijderen. Dit in tegenstelling tot laserbehandelingen waarbij het oogoppervlak door de laser wordt gewijzigd. Daarom is ICL ook een goede optie voor patiënten die voordien al vaak last hadden van droge ogen.

De ICL implantatie is volledig omkeerbaar. Dat betekent dat de lens indien nodig kan worden vervangen of verwijderd. Op die manier behouden we alle toekomstige opties om de zichtcorrectie aan te passen, bijvoorbeeld met nieuwe technologie of in geval van veranderde behoeften van de patiënt.

ICL implantatie biedt al heel kort na de ingreep scherp en helder zicht, ook in het donker. Een bijkomend voordeel is dat het collameer materiaal alle natuurlijk zichtbaar licht doorlaat maar ook beschermt tegen UV stralen.

De patiënt tevredenheid na ICL implantatie is heel groot.

Onderzoek

Uw oogarts gaat na welke behandeling voor u het meest aangewezen is. Wanneer u kiest voor een implantlens berekent de chirurg de sterkte van de implantlens op basis van nauwkeurige metingen van de lengte en kromming van het oog. Met een uitgebreid onderzoek verifiëert de oogarts ook of er geen andere oogziektes aanwezig zijn.

Een kunstlens op maat voor elk oog

Tijdens het vooronderzoek heeft de oogchirurg de maat en sterkte van de ICL voor uw ogen bepaald. Hij bestelt de lens bij de firma Staar in Zwitserland. Na 6 à 8 weken kan de lens geleverd worden en kan de ingreep in het LRC gebeuren.

Wie komt in aanmerking voor ICL?

De oogchirurg onderzoekt u grondig om vast te stellen of ICL implantlenzen voor u de beste oplossing zijn.  

Als algemene richtlijn gelden volgende criteria:

  • Myopie -0,5 tot -20 dioptrie, Hypermetropie +0,5 tot +10 dioptrie, Astigmatisme tussen 0,5 en 6,0 dioptrie
  • Tussen 21 en 60 jaar oud
  • Geen verandering van brilsterkte van meer dan 0,5 dioptrie gedurende een jaar
  • Gemotiveerd en goed geïnformeerd
  • Patiënt wil risico vermijden op droge-ogensyndroom

Kostprijs van ICL

2500 € euro per oog  (2250 € bij lage dioptrie)

De mutualiteit voorziet een tussenkomst voor consultaties voor en na, maar meestal niet voor de ingreep zelf.

Mogelijke complicaties

Ernstige complicaties zijn uiterst zeldzaam.  

Mogelijke verwikkelingen:

  • een inwendige oogbesmetting (endofthalmitis) (1/4000) wordt voorkomen door preventieve toediening van antibiotica en een hygiënische nazorg volgens de instructies van de arts.
  • een restafwijking in de gezichtsscherpte waarvoor een aanvullende kosteloze laserbehandeling noodzakelijk kan zijn.  

Zeer zeldzame complicaties:

  • tijdelijke opstapeling van vocht in het hoornvlies (cornea oedeem) of in het netvlies (macula oedeem)
  • netvliesloslating (bijkomende ingreep nodig)  

Nazorg

Uw zicht is de eerste dag(en) mogelijks nog wazig, het oog traant en is lichtgevoelig. Deze hinder verdwijnt stelselmatig. Het moment van werkhervatting is afhankelijk van de aard en de omgeving van uw werk.

OOGSCHELP         
Na de ingreep krijgt u een oogschelp of beschermbril. Die houdt u aan tot de volgende ochtend, om te vermijden dat u uw behandelde ogen aanraakt. U draagt die oogschelp verder ’s nachts gedurende één week.

NIET  WRIJVEN     
Gedurende 14 dagen volgend op de ingreep mag u douchen (maar vermijd zeep in de ogen), lezen, TV kijken, met de computer werken, huishoudelijk werk doen, naar de kapper gaan, … vooroverbukken maar niet meer dan 20 kilo opheffen.

U mag NIET in uw ogen wrijven, NIET zwemmen en geen sauna bezoeken, NIET deelnemen aan balsporten, contactsporten of activiteiten die voor schokken of druk zorgen ter hoogte van het hoofd (bv. sommige kermisattracties of pretparken, gewichtheffen), GEEN oogmaquillage gebruiken. OOGDRUPPELS Tijdens de eerste maand na de ingreep, zal u oogdruppels gebruiken. Volg het voorgeschreven druppelschema nauwkeurig.

CONTROLE
Uw oogarts zal de noodzakelijke oogcontroles tijdens de eerste weken na de ingreep voor u inplannen.

Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.

;